Nowość - Hitsalonik.pl - kupuj kolekcje filmowe.

Społeczność
Twój Profil
Blogi
Forum
Zdjęcia
Video
Pomoc
Styl życia
Polki.pl
Wizaz.pl
Uroda.pl
Viva.pl
Dziecko i wychowanie
BabyOnline.pl
CiazaPorod.pl
MamaCafe.pl
AbcKarmienia.pl
ZdrowyBobas.pl
Czasopisma
Przyjaciółka
Party
Pani domu
Uroda
Vita
Twoje Dziecko

Mamo To Ja
Twój Maluszek
Przedszkolak
Dom i Wnętrze
Serwisy specjalne
Viva Photo Awards
Kolekcje filmowe
Hitsalonik.pl
Fundacja Przyjaciółka
Viva Najpiękniejsi
Dziecko na okładkę

Mąż przy porodzie?!

Jak najlepiej przygotować się do porodu

Mąż przy porodzie?!

Postprzez malusia Śro Gru 17, 2008 10:45 pm

Witam
Czy decydujecie się na poród rodzinny? Ja mam troszkę mieszane uczucia... Cały czas zastanawiam się czy chcę by mój mąż był przy mnie. On chce, nawet bardzo, a ja mam pewne obawy ... Sama nie wiem co robić??? Mam wrażenie, że będzie mnie to za bardzo krępowało, mimo że bardzo się kochamy.

Co robić???
malusia

Dołączenie: Śro Gru 17, 2008 9:59 pm

Re: Mąż przy porodzie?!

Postprzez jasna9 Śro Lut 25, 2009 12:09 pm

Oczywiście sama musisz zdecydować a ja wyrażę tylko swoją opinię.
Fakt że to ty rodzisz i powinnaś czuć się komfortowo. Ale na sali i tak łazi tyle osób 2 poożne, lekarz, może ktoś jeszcze. Myślę, że Twojego męża to także dotyczy bo jest w końcu ojcem, a jeśli już sam chce to tylko powinnaś się cieszyć. My dwa razy już razem, na trzecim musi być obowiązkowo- bo mam w nim duże oparcie- pogaduchy bo czasem to trochę trwa, masaż krzyża- o tak właśnie tego było mi trzeba!! No a potem ta radość, którą mogę się z kimś podzielić. SUPER POLECAM!!!!
jasna9

Dołączenie: Śro Lut 25, 2009 10:23 am

Postprzez mlodaXmamusia1 Czw Mar 05, 2009 12:13 pm

Uwaga to jest potwierdzone badaniami:
Kobiety które rodzą z kimś bliżej dużo łatwiej znoszą poród i rzadziej decydują się na znieczulenie! Poród z bliską Ci osobą rzadziej kończy się cesarskim cięciem! Poza tym czy nie będziesz czuła, że pozbawiłaś czegoś tatusia? Np. to czego kobiety nie widzą gdy dzidziuś wyjdzie z brzucha drogą naturalną główka się widocznie odkształca co zobaczy pewnie tatuś, a później będzie Ci to opowiadał z takim przejęciem, że np. to że wyglądałaś "strasznie" (pewnie jedynie według Ciebie) nie będzie miało żadnego znaczenia! Poza tym zapewne będzie miał możliwość przecięcia pępowiny maluszka! Możliwe również, że będzie mógł je od razu potrzymać! I jeszcze jedno co przemawia za, będzie przy Tobie będzie widział co się z Tobą dzieje i nie będzie się martwił czy nic się nie dzieje z Wami złego!

WIĘC JEŚLI TYLKO FACET CHCE TO CZEMU NIE?! PORODOM RODZINNYM MÓWIĘ OGROMNE TAK !
mlodaXmamusia1

Dołączenie: Czw Mar 05, 2009 10:48 am

Postprzez doswiadczonamama Nie Maj 30, 2010 11:48 am

W każdym okresie – przed(!), w czasie i po ciąży bardzo ważne jest, by Twój organizm otrzymywał odpowiednią dawkę składników mineralnych, przede wszystkim magnezu, wapnia i jodu. Przeczytaj na ten temat o możliwości uzupełniania tych składników wodą na stronie http://www.wodadlazdrowia.pl. Jest to naprawdę bardzo ważne dla Ciebie i Twojego dziecka. Napisz do mnie co sądzisz o tym i jakie masz na ten temat doświadczenia: mamapoczta@wp.pl Doświadczona Mama - Helena.
doswiadczonamama

Dołączenie: Wto Maj 25, 2010 8:14 pm

Postprzez femme1989 Sob Lip 03, 2010 2:35 pm

Oczywiście uważam poród rodzinny za coś pięknego... ale jestem do tego obiektywnie nastawiona, może też dlatego że mój mąż nie wykazuje entuzjazmu mówiąc o porodzie rodzinnym. Tłumaczy się, że nie chce przeszkadzać lekarzom, a z drugiej strony mówi że do tego trzeba twardziela. Choć mój mąż należy do odważnych, postawnych i twardych mężczyzn, to jednak czuje że boi lub wstydzi się mi o czymś powiedzieć. Te jego wymówki mnie nie przekonują. Ale nic na siłę... Stwierdziłam, że dam sobie radę sama i nie będę go do niczego zmuszać, dlatego sprawa porodu rodzinnego jest już zamknięta, choć przydałby się ktoś kto podałby mi wodę, czy otarł pot z czoła a nawet powiedział miłe słowo. Chciałabym także żeby zobaczył na własne oczy co to znaczy rodzić i ile to kosztuje bólu i cierpienia kobietę bo chyba nie do końca zdaje sobie z tego sprawę. Ale z drugiej strony nie chciałabym żeby wyniknęła taka sytuacja jak u mojej koleżanki, której mąż od samego początku chciał być przy porodzie, ale wszedł tylko 20 min przed samym aktem narodzin i zobaczył swoją żonę jak skacze na piłce w bólach i zrobiło mu się SŁABO!!! I wyszedł... a to były tylko skurcze...
femme1989

Dołączenie: Nie Lut 21, 2010 4:20 pm

Postprzez ewapg Nie Lip 04, 2010 8:38 pm

ja przeszłam już dwa porody z mężem i nie wyobrażam sobie, żebym miała rodzić sama. Miałam kogo potrzymać za rękę, miał mi kto podać wodę czy wytrzeć pot, podać położnej dane, no i przede wszystkim mąż mógł na własne oczy zobaczyć, jak wygląda poród. Widok mojego cierpienia sprawił, że przez kilka tygodni po porodzie mój mąż dawał mi kwiaty i wyręczał z obowiązków domowych. I od samego początku zawiązał bliską więź z dzieckiem.
ewapg

Dołączenie: Pią Cze 18, 2010 6:54 am

Postprzez mala-mi Śro Lip 14, 2010 5:58 am

Ja poczatkowo tez miałam pewne obawy, aby rodzic wspolnie z mezem, gdyz moj maz zle reaguje chocby na pobieranie krwi :mrgreen:
Ale...
Maz byl ze mna przy calym porodzie :)
I gdyby nie On, nie wiem czy bym sobie poradzila...
Maz wspierał mnie na kazdym kroku, jak juz zaczelam "fiksowac" ustawiał mnie do pionu :)
Zartował razem z lekarzem, pomagał w kazdej sytuacji :)
I tak sobie mysle z perspektywy czasu, ze to jeszcze umocnilo nasze malzenstwo :)

Osobiscie polecam, ale kazda kobieta jest inna, wiec decyzja nalezy do Ciebie...
mala-mi

Dołączenie: Pią Lip 09, 2010 6:25 am

Postprzez olkab Pią Sie 13, 2010 11:15 am

Mój mąż od razu mi zaproponował, że będzie przy porodzie. Bardzo się ucieszyłam, że nawet nie musiałam go namawiać:)Ogólnie mój mąż jest bardzo zaangażowany-jest ze mną przy każdej wizycie u ginekologa i chodził ze mną na szkołę rodzenia, więc myślę, że nie zemdleje na widok porodu :D :D
olkab

Dołączenie: Czw Maj 06, 2010 9:31 am

Powróć do Przygotowanie do porodu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość